Za účasti umelcov z 10 krajín vyvrcholil 17. ročník výtvarného festivalu

09.10.2010 Snina

Snina 9. októbra (TASR) - Slávnostným galaprogramom v dome kultúry sa dnes večer zavŕšil 17. ročník medzinárodného výtvarného festivalu Snina 2010.
Takmer 40 umelcov z viacerých krajín Európy tvorilo svoje diela v sninskom regióne dva týždne.
\"Dnes zároveň vyvrcholil aj projekt s názvom Mosty poznávania a inšpirácie, ktorý sme realizovali v tomto roku osem mesiacov s podporou Nórskeho finančného mechanizmu, uviedol pre TASR riaditeľ výtvarného festivalu a správca nadácie ART. EAST Andrej Smolák. V rámci projektového zámeru sa uskutočnilo niekoľko spoločných aktivít slovenských a ukrajinských študentov. Výtvarníci z oboch krajín sa zároveň stretli na viacerých maliarskych plenéroch na Slovensku i Ukrajine a v Snine sa zúčastnili na seminári o kultúre svojich predkov. Život a tvorbu umelcov priblíži pripravovaný dokumentárny film, doplnil Smolák.
Pozvanie na tohtoročný výtvarný festival prijali podľa jeho slov realisti aj modernisti z desiatich európskych krajín, okrem maliarov aj viacerí sochári. Všetky diela sú dnes prezentované na vernisáži v priestoroch Domu kultúry v Snine. Neskôr sa presunú do miestnej Galérie Andreja Smoláka a priaznivci umenia ich môžu zhliadnuť v priebehu roka aj na výstavách po Slovensku. \"Jednotlivé maľby a sochy sa stanú zároveň súčasťou pripravovanej 60-stranovej publikácie, informoval Smolák.
Súčasťou dnešného večerného programu v priestoroch domu kultúry je aj vystúpenie sláčikového kvarteta Štátnej filharmónie Košice. Tvorením obrazov z piesku sa predstaví umelkyňa Elena Begma z Moskvy.
 

Vyberte región